Vlatni češnjak

Ako su vam miris i okus češnjaka prejaki ili vam konzumiranje češnjaka čini probavne smetnje onda je ovo pravi začin za vas. Okus i miris su mu blaži od češnjaka, između običnog vlasca i češnjaka, ali dovoljno specifičan da ga može zamijeniti u mnogim jelima. Atraktivni cvijet ima vrlo ugodan miris na starinske ruže pa se uzgaja i kao ukrasna biljka, često kao lončanica na prozorskoj dasci.Botaničko ime: Allium tuberosum
Druga imena: češnjakov vlasac, češnjak-vlasac, širokolisni vlasac, kineski vlasac, orijentalni češnjak
Strani nazivi: eng. garlic chives | njem. Knoblauch-Schnittlauch

Opis. Vlatni češnjak lukovičasta je biljka iz porodice lukova (Allium). Porijeklom je iz Azije i nezaobilazni je sastojak mnogih azijskih jela. Najčešće se upotrebljava u kineskoj i korejskoj kuhinji, kao i u Indiji, Nepalu i Vijetnamu. Kod nas se znatno manje upotrebljava od nama poznatijeg običnog vlasca (Allium schoenoprasum). Atraktivni cvijet ima vrlo ugodan miris na starinske ruže pa se uzgaja i kao ukrasna biljka, često kao lončanica na prozorskoj dasci.

Kulinarska primjena. Ako vam je miris i okus češnjaka prejak ili vam konzumiranje češnjaka čini probavne smetnje onda je ovo pravo povrće za vas. Okus i miris su mu blaži od češnjaka, između običnog vlasca i češnjaka, ali dovoljno specifičan da ga može zamijeniti u mnogim jelima, pogotovo kada ne želimo nadvladati izvoran okus drugog povrća.

Svježi ili sušeni plosnati listovi upotrebljavaju se poput običnog vlasca, a stabljika i list u prženju zamjenjuju običan luk. Lukovica je također jestiva, koristi se kao lučica ili luk kozjak. Cvijet je jestiv i koristi se za ukrašavanje ili kao blagi začin u salatama. Od sjemenki se proizvodi jestivo ulje.

Uzgoj. Nije zahtjevna biljka, podnosi svaku vrstu tla, uključujući i teška glinena tla, ali najbolje uspjeva na sunčanoj poziciji i dobro dreniranom tlu. Relativno je otporna na sušu. Sije se u proljeće u klijalište, na gredicu se presađuje u kasno ljeto. Cvate u kolovozu i rujnu, sjeme dozrijeva u rujnu i listopadu.

Bio-vrtlarstvo. Djeluje kao repelent za mušice. Povoljno djeluje na ruže, mrkvu i repe. Ne sadi se s leguminozama jer inhibira njihov rast.

Preporuka. Vlatni češnjak možete, poput običnog vlasca, uzgajati na prozorskoj dasci u kuhinji. Tako će vam uvijek pri ruci biti svježi začin čija aroma je uvijek bitno snažnija od sušenog. Kada procvate, njegov atraktivni cvijet vrlo ugodnog mirisa bit će lijep ukras u vašoj kuhinji.

Vezani članciIzbor iz rubrike:
Gastro

Turovac u bijelom umaku

Turovac se može pripremati na brojne načine, ali ako želite pripremiti brz, jednostavan i lako probavljiv prilog koji se dobro slaže sa svakom vrstom mesa, ili poslužiti lagani bezmesni obrok s malo kalorija onda je turovac u bijelom umaku pravi izbor... Više »

Džem od šljiva

Džem od šljiva je klasik slatke zimnice, nezaobilazni stanovnik hrvatskih smočnica... Bilo da ga volite u bakinim buhtlama ili samo na kruhu u zimsko jutro uz topli čaj, domaći džem od šljiva je nešto oko čije se pripreme vrijedi potruditi...
Više »

Koja je razlika između džema, pekmeza i marmelade?

Iako je beosjećajna EU birokracija uspjela nametnuti svoje viđenje toga što je džem, pekmez ili marmelada, za većinu hrvatskih građana jedino pravilno je povijesno značenje ovih naziva na način kako se je stoljećima upotrebljavalo na našim prostorima... Više »

Leksikon

Džem. U tradicionalnoj upotrebi u hrvatskom jeziku riječ džem označava prerađevinu od voća... Više »

Marmelada. U tradicionalnoj upotrebi u hrvatskom jeziku riječ marmelada označava prerađevinu od voća... Više »

Vinska ruža (lat. Rosa rugibinosa) divlja je ruža nešto manje ukusnog šipka, ali omiljena za uzgoj na okućnicama jer listovi ove ruže imaju... Više »