Začinsko i ljekovito bilje

Vrlo je teško povući crtu između začinskog i ljekovitog bilja u vrtu. Velik broj ljekovitih biljaka koristi se i kao začin pri spravljanju jela. Također, za veliki broj biljaka koje poznajemo samo kao začin nismo ni svjesni da osim što nam čine jela ukusnijim i blagotvorno djeluju na naš organizam. Ovdje bismo mogli pribrojiti i korisno bilje u vrtu jer velik dio ljekovitih i začinskih biljaka koristimo u biološkom uzgoju kao biljke koje održavaju biološku ravnotežu, prihranjuju tlo, tjeraju nametnike…

ČUBAR

Satureja hortensis

Čubar je jednogodišnja začinska i ljekovita biljka, miris mu je aromatičan, okus ljutkast nalik na papar, uz jaku primjesu origana i timijana. Nekada se je u našim krajevima često upotrebljavao pri pripremi jela, u posljednje vrijeme postao je 'egzotični začin'. Najčešće se koristi pri pripremi variva i jela od krumpira, zbog karminativnog djelovanja neizostavan je začin u jelima od mahunarki. Ima važnu primjenu i u bio-uzgoju: posađen uz mahunarke pojačava im okus i djelotvorno ih štiti od lisnih ušiju.

LJUPČAC

Levisticum officinale

Ljupčac je začinska biljka koja bi se svakako morala nalaziti na polici sa začinima u svakoj kuhinji. Kod nas je ljudi često nazivaju biljka vegeta ili biljka magi (od njemačkog Maggikraut) jer jelima daje ugodan i intenzivan miris po ovim poznatim začinima. Nezamjenjiv je začin u juhama, složencima s povrćem i umacima, a posebnu aromu daje ljutenici.

PRIMORSKI VRISAK

Satureja montana

Primorski vrisak (Satureja montana) je trajnica, za razliku od bliskog srodnika čubra (Satureja hortensis) koji se uzgaja kao jednogodišnja biljka. Biljka je uglavnom mediteranskog i submediteranskog podneblja, po sastavu i primjeni vrlo slična čubru. Za blažih zima može prezimjeti i u kontinentalnim dijelovima Hrvatske.

VLATNI ČEŠNJAK

Allium tuberosum

Ako su vam miris i okus češnjaka prejaki ili vam konzumiranje češnjaka čini probavne smetnje onda je ovo pravi začin za vas. Okus i miris su mu blaži od češnjaka, između običnog vlasca i češnjaka, ali dovoljno specifičan da ga može zamijeniti u mnogim jelima. Atraktivni cvijet ima vrlo ugodan miris na starinske ruže pa se uzgaja i kao ukrasna biljka, često kao lončanica na prozorskoj dasci.