Vinska ruža

Vinska ruža (Rosa rubiginosa) trnoviti je grm, raste u visinu 2-3 metra, isto toliko u širinu. Rasprostranjena je u Europi i zapadnoj Aziji. Omiljena je za uzgoj na okućnicama jer listovi ove ruže imaju naglašen miris po jabukama koji se često intenzivno širi okolinom za vrijeme toplih i vlažnih vjetrova.

Rosa rubiginosa

Botaničko ime
Rosa rubiginosa, Rosa eglanteria
Druga imena
gorska ruža
Strani nazivi
eng. sweet briar, sweetbrier rose, eglantine rose • njem. Wein-Rose, Zaun-Rose, Apfel-Rose
FOTO: Kristian Peters [CC-BY-SA-3.0], iz Wikimedia Commons

Opis. Vinska ruža (Rosa rubiginosa) trnoviti je grm, raste u visinu 2-3 metra, isto toliko u širinu. Rasprostranjena je u Europi i zapadnoj Aziji. Omiljena je za uzgoj na okućnicama jer listovi ove ruže imaju naglašen miris po jabukama koji se često intenzivno širi okolinom za vrijeme toplih i vlažnih vjetrova. Cvjetovi su nešto manji nego kod pasje ruže, 2-3 cm u promjeru, s pet latica. Ružičaste su boje s bijelom osnovom. Šipak je izduljen, promjera 1-2 cm, crvene boje.

Rosa rubiginosa cvijet Cvijet R. rubiginosa | FOTO: Alastair Rae, London, Velika Britanija
[CC-BY-SA-2.0] iz Wikimedia Commons

Kulinarska primjena. Šipci vinske ruže imaju istu kulinarsku primjenu kao i oni pasje ruže. Nešto je manje prikladna za preradu zbog tanjeg masnatog sloja usplođa i nešto oporijeg okusa.

Ljekovita svojstva. Smatra se da ljekovita svojstva odgovaraju onima pasje ruže.

Uzgoj. Uzgoj odgovara uzgoju pasje ruže. Uspjeva na većini tala, uključujući i teška glinena tla. Podnosi vlažnija područja ali ne uspjeva na mjestima gdje se dulje zadržava voda. Cvatnja i stvaranje plodova izostaje ako raste u hladu. Zbog izražene invazivnosti u određenim klimatskim prilikama uzgoj, razmnožavanje kao i prodaja sjemena vinske ruže zabranjeni su u Južnoafričkoj Republici i dijelovima Novog Zelanda i Australije.

Pasja ruža

Pasja ruža

Pasja ruža (Rosa canina) najčešće je komercijalno uzgajana i u Hrvatskoj u prirodi najrasprostranjenija vrsta divlje ruže. Iako se njen šipak ne smatra tako ukusnim i pogodnim za uporabu u kulinarstvu kao onaj pješčane ili mekane ruže, smatra se najljekovitijom vrstom. Više »

Vinska ruža

Vinska ruža

Vinska ruža (Rosa rubiginosa) trnoviti je grm, raste u visinu 2-3 metra, isto toliko u širinu. Rasprostranjena je u Europi i zapadnoj Aziji. Omiljena je za uzgoj na okućnicama jer listovi ove ruže imaju naglašen miris po jabukama koji se često intenzivno širi okolinom za vrijeme toplih i vlažnih vjetrova. Više »


SADNICE

Sadnice povrća, začinskih i ljekovitih biljaka
www.sadnice.eu