...

Zaboravljeno povrće

PODIJELITE OVU STRANICU

Mnoge su vrste povrća ili neki njihovi varijeteti kroz povijest činili znatan udio u prehrani stanovništva, a danas su gotovo iščezli s jelovnika. Jeste li kada čuli za turovac ili zmijak? Nikad niste bili u prilici probati kompot od rabarbare? Postoje brojni čimbenici koji su neke vrste povrća gurnuli u zaborav, razlikuju se od vrste do vrste, ali glavni razlozi koji su doveli do nestanka mnogih hranjivih i zdravih biljnih namirnica s naših stolova uglavnom su vezani uz nezainteresiranost velikih međunarodnih kompanija zbog malog profita, teškoća u primjeni mehanizacije, nemogućnosti masovne monokulturne proizvodnje ili brzog transporta do velikih trgovačkih centara... Na našim stranicama možete pronaći podatke o “zaboravljenom povrću” s nutritivnim i ljekovitim svojstvima, uputama za pripremu i detaljima uzgoja.

Jedna od najstarijih kultiviranih vrsta povrća. A donosi sreću...

Bob - neopravdano zanemaren

Bob

Bob je jedna od najstarijih kultiviranih vrsta povrća, navodi se da se uzgaja više od 8.000 godina. Iako se može pripremati na mnogo načina i upotrebljava se u većini europskih i svjetskih kuhinja, danas se vrlo rijetko nalazi na našem jelovniku.

Više »

Uzgaja se još od 1596. godine

Krilobod - povrće neobičnog oblika i okusa

Krilobod

Krilobod je još jedno zaboravljeno povrće koje je danas rijetko zastupljeno na našim jelovnicima unatoč tome što podaci o njegovom uzgoju datiraju još iz davne 1596. godine. Iako se smatra gurmanskom poslasticom ne nalazi se lako u trgovinama i na tržnicama.

Više »

Povrće u kolaču? Ili voće u gulašu? Da, to je rabarbara...

Rabarbara - povrće ili voće?

Rabarbara

Iako je rabarbara povrće, zbog svoje glavne upotrebe u slasticama (pitama i kompotima) u velikom dijelu svijeta svrstava se u voće. Ovu biljku zanimljivog izgleda i specifičnog okusa danas rijetko možemo pronaći u vrtovima, samo ponekad na tržnici i gotovo nikad u trgovinama.

Više »

Ime ne obećava, ali vrlo je ukusno povrće

Španjolski zmijak

Španjolski zmijak

Spanjolski zmijak (crni korijen) u posljednje vrijeme ponovno dobija na popularnosti, a zbog manje vlaknaste strukture i vrlo sličnog okusa sve češće u ponudi zamjenjuje turovac. Opće je prihvaćeno mišljenje da zmijak (kao i turovac) okusom podsjeća na kamenice, otuda i narodno ime biljka kamenica, iako objektivno svojim blagim i slatkastim okusom više podsjeća na šparoge ili artičoke.

Više »

Nekada "oštriga siromašnih". Danas hrana za imućne.

Turovac - povrće tako ružno, a tako ukusno

Turovac

Ova izgledom neugledna povrtna vrsta „starinsko“ je povrće koje se je u znatnoj mjeri uzgajalo još od 16. stoljeća i do početka prošlog stoljeća bilo nezaobilazni dio jelovnika većine europskih naroda. Danas je gotovo iščeznulo s naših stolova. U posljednje vrijeme postaje znak prestiža da restoran na jelovniku ima jelo s turovcem.

Više »