Šćir kao povrće

Iako je šćir (amarant) uglavnom poznat kao drevna i zdrava žitarica, malo ljudi zna da se mladi list pojedinih vrsta šćira u mnogim nacionalnim gastronomijama upotrebljava i kao ukusno povrće. Priprema se na brojne načine, probajte ga pripremiti poput špinata ili na lešo…

Opis. Kao povrće uzgajaju se vrste šćira: Amaranthus cruentus, Amaranthus blitum, Amaranthus dubius, Amaranthus tricolor i zeleni amarant (Amaranthus viridis). I sjeme povrtnih vrsta je jestivo, ali se zbog uglavnom tamnog obojenja rijetko koristi za pripremu hrane. Povrtne vrste daju i znatno manje količine sjemena od žitaričkih vrsta.

Najpoznatija vrsta koja se koristi kao lisnato povrće je Amaranthus tricolor, u različitim varijetetima i obojenjima. Okus mu je poput špinata ali nešto bolje izražene arome i ukusniji. Boja može biti jednolično zelene, jednolične crvenkaste do zagasito tamnocrvene, ili u kombinaciji različitih nijansi zelene, žute i crvene na jednoj biljci ili s prijelazima boja na pojedinom listu. Na tržištu se pojavljuje pod različitim nazivima, najčešće kineski špinat (iako se taj termin upotrebljava i za nekoliko drugih biljaka koje se u Kini uzgajaju kao lisnato povrće, Basella alba i Ipomoea aquatica, kao i za Amaranthus dubius) ili callaloo (calaloo). Osim navedene vrste u uzgoju je čest i zeleni amarant (Amaranthus viridis) koji je popularan u Grčkoj gdje se priprema kuhan i serviran s maslinovim uljem i limunom.

Amaranthus tricolor
Amaranthus tricolor
FOTO: Kor!An [CC-BY-SA-3.0], iz Wikimedia Commons
Amaranthus tricolor
Amaranthus tricolor callaloo
KLIKNITE NA FOTOGRAFIJU ZA UVEĆANI PRIKAZ
Amaranthus tricolor
Amaranthus tricolor Red Army

Prehrambena vrijednost. List šćira vrlo je zdravo povrće. Sadrži visoke količine vitamina C, željeza, beta karotena, folne kiseline i bjelančevina. Količina sirovih bjelančevina u suhom listu iznosi 20-32%. Šćir u približno istoj količini kao i špinat ili blitva sadržava oksalnu kiselinu i nitrate, stoga ga poput špinata i blitve preporučljivo prokuhati u vodi 5-10 minuta, a vodu baciti.

Kulinarska primjena. Uobičajen je način pripreme kao kod špinata ili blitve.
Može se koristiti i kao salatno povrće.

Amaranthus dubius
Amaranthus dubius
Amaranthus blitum (lividus)
Amaranthus blitum (lividus)

Uzgoj. Sjetva se vrši u dobro usitnjenu vlažnu zemlju pri temperaturi tla od barem 15°C, nakon što prestane opasnost od kasnih mrazeva. Sjeme se polaže na dubinu od oko 1 cm. Zemlju treba nježno pritisnuti kako bi se omogućio dobar kontakt sa sjemenom. Pri temperaturi tla od 20°C sjeme klija 3-4 dana. Može se uzgajati i iz presadnica. Sadnja presadnica na mjesto kasnijeg uzgoja treba se obaviti pri starosti presadnica od 2-3 tjedna.
Razmak biljaka unutar reda ovisi o predviđenom načinu berbe. Ukoliko se planira jednokratna berba vađenjem cijelih biljaka s korijenom u starosti 5-7 tjedana, preporučeni razmak je 4-8 cm. Veći razmak dalje manji prinos lista. Ukoliko se planira periodično branje listova preporučeni razmak je 15-30 cm, u tom slučaju biljke se počinju obirati kada dostignu visinu od 15 cm.

VEZANI ČLANCI

Šćir kao žitarica
Hrana dostojna bogova