Izvorne hrvatske sorte povrća

Hrvatska se, za razliku od drugih zemalja, slabo brine o izvornim (autohtonim) sortama povrća. U proteklih nekoliko desetljeća velik broj izvornih sorti koje su se generacijama uzgajale u vrtovima i na poljima i prenosile s koljena na koljeno jednostavno je nestao iz uzgoja. Danas je gotovo nemoguće na tržištu pronaći sjemensku robu hrvatskog porijekla, a uzgajamo kineski češnjak, kanadski grah, nizozemsku blitvu… Nedavno sam u trgovini kupio paketić sjemena salate sorte Zagrebačka ljetna kristalka i sretan pomislio "konačno domaće sjeme". Kako kod sebe nisam imao naočale tek kod kuće sam pročitao: zemlja porijekla: Italija

Mnogi stariji među nama još  uvijek se sjećaju punoće okusa domaćih sorti luka ili dalmatinske blitve. Uz rijetke iznimke (ogulinsko i varaždinsko zelje, salata dalmatinska ledenka) izvorne domaće zamijenjene su hibridnim, a često našim klimatskim uvjetima i tlu neprilagođenim stranim sortama.

Učinimo nešto zajedno!

Ali zajedno možemo nešto učiniti. Pozivamo sve one koji posjeduju sjeme ili sadni materijal izvornih hrvatskih sorti ili imaju informaciju gdje se može nabaviti da nas kontaktiraju i na našim ćemo stranicama rado objaviti sve informacije kako bismo ih učinili dostupnim svima onima koji su zainteresirani za njihov uzgoj i očuvanje. Također vas pozivamo da s nama podijelite vaša iskustva u uzgoju, kulinarskoj primjeni, kao i fotografije i tekstove ili bilo koju informaciju o domaćim sortama koja bi bila korisna posjetiteljima ovih web stranica.