Vlatni češnjak

Ako su vam miris i okus češnjaka prejaki ili vam konzumiranje češnjaka čini probavne smetnje onda je ovo pravi začin za vas. Okus i miris su mu blaži od češnjaka, između običnog vlasca i češnjaka, ali dovoljno specifičan da ga može zamijeniti u mnogim jelima. Atraktivni cvijet ima vrlo ugodan miris na starinske ruže pa se uzgaja i kao ukrasna biljka, često kao lončanica na prozorskoj dasci.

Vlatni češnjak

Botaničko ime
Allium tuberosum
Druga imena
češnjakov vlasac, češnjak-vlasac, širokolisni vlasac, kineski vlasac, orijentalni češnjak
Strani nazivi
eng. garlic chives; njem. Knoblauch-Schnittlauch
FOTO: www.aziatische-ingredienten.nl [CC-BY-SA-2.0], via Wikimedia Commons
Cvijet vlatnog češnjakaVlatni češnjak u cvatu | FOTO: WingkLEE [javno dobro] iz Wikimedia

Opis. Vlatni češnjak lukovičasta je biljka iz porodice lukova (Allium). Porijeklom je iz Azije i nezaobilazni je sastojak mnogih azijskih jela. Najčešće se upotrebljava u kineskoj i korejskoj kuhinji, kao i u Indiji, Nepalu i Vijetnamu. Kod nas se znatno manje upotrebljava od nama poznatijeg običnog vlasca (Allium schoenoprasum). Atraktivni cvijet ima vrlo ugodan miris na starinske ruže pa se uzgaja i kao ukrasna biljka, često kao lončanica na prozorskoj dasci.

Kulinarska primjena. Ako vam je miris i okus češnjaka prejak ili vam konzumiranje češnjaka čini probavne smetnje onda je ovo pravo povrće za vas. Okus i miris su mu blaži od češnjaka, između običnog vlasca i češnjaka, ali dovoljno specifičan da ga može zamijeniti u mnogim jelima, pogotovo kada ne želimo nadvladati izvoran okus drugog povrća.

Svježi ili sušeni plosnati listovi upotrebljavaju se poput običnog vlasca, a stabljika i list u prženju zamjenjuju običan luk. Lukovica je također jestiva, koristi se kao lučica ili luk kozjak. Cvijet je jestiv i koristi se za ukrašavanje ili kao blagi začin u salatama. Od sjemenki se proizvodi jestivo ulje.

Uzgoj. Nije zahtjevna biljka, podnosi svaku vrstu tla, uključujući i teška glinena tla, ali najbolje uspjeva na sunčanoj poziciji i dobro dreniranom tlu. Relativno je otporna na sušu. Sije se u proljeće u klijalište, na gredicu se presađuje u kasno ljeto. Cvate u kolovozu i rujnu, sjeme dozrijeva u rujnu i listopadu.

Bio-vrtlarstvo. Djeluje kao repelent za mušice. Povoljno djeluje na ruže, mrkvu i repe. Ne sadi se s leguminozama jer inhibira njihov rast.

Preporuka. Vlatni češnjak možete, poput običnog vlasca, uzgajati na prozorskoj dasci u kuhinji. Tako će vam uvijek pri ruci biti svježi začin čija aroma je uvijek bitno snažnija od sušenog. Kada procvate, njegov atraktivni cvijet vrlo ugodnog mirisa bit će lijep ukras u vašoj kuhinji.


SADNICE POVRĆA

Sadnice povrća, začinskih i ljekovitih biljaka
www.sadnice.eu