Razlika između pekmeza, džema i marmelade

Iako je bezosjećajna EU birokracija uspjela nametnuti svoje viđenje toga što je džem, pekmez ili marmelada, za većinu hrvatskih građana jedino pravilno je povijesno značenje ovih naziva na način kako se je stoljećima upotrebljavalo na našim prostorima.Različiti autori uz sitne razlike definiraju značenje riječi pekmez, džem i marmelada, ali sva se ta tumačenja preklapaju. Izabrali smo definicije iz prošlog stoljeća, objavljene 1955. godine u legendarnom priručniku Knjiga za svaku ženu - uzorna domaćica koji je za moju majku, kao i mnoge druge iz generacije poslijeratnih žena, bila svojevrsna biblija (izdavač: Seljačka sloga, Zagreb, 1955). Možda definicije nisu najiscrpnije, ali pokazuju da naša kultura u pripremi hrane nije puka izmišljotina nego tradicijska vrijednost na koju moramo biti ponosni.
I baš kako i kaže ova, kod mene već od uporabe vrlo pohabana knjiga, bez obzira kako je u EU zvali, marmelada će biti marmelada, a džem će biti džem.

Citirano:

Pekmez zovemo kuhanu voćnu kašu od neoguljenog ili oguljenog voća, s malo ili ništa šećera ili nešto šećera ili meda.

Marmelada je kaša od voća, sirovo ili kuhano pasirana i spremljena, kojoj smo dodali 50 dkg do 1 kg šećera na 1 kg voća, odnosno 75 dkg do 1,25 kg čistog meda.

Džem zovemo smjesu oguljenog ili neoguljenog voća, kome dodajemo najmanje 50 dkg šećera ili 75 dkg meda na 1 kg voća.

kraj citata.
Izvor: Knjiga za svaku ženu - uzorna domaćica (Seljačka sloga, Zagreb, 1955)Izbor iz rubrike:
Gastro

Turovac u bijelom umaku

Turovac se može pripremati na brojne načine, ali ako želite pripremiti brz, jednostavan i lako probavljiv prilog koji se dobro slaže sa svakom vrstom mesa, ili poslužiti lagani bezmesni obrok s malo kalorija onda je turovac u bijelom umaku pravi izbor... Više »

Džem od šljiva

Džem od šljiva je klasik slatke zimnice, nezaobilazni stanovnik hrvatskih smočnica... Bilo da ga volite u bakinim buhtlama ili samo na kruhu u zimsko jutro uz topli čaj, domaći džem od šljiva je nešto oko čije se pripreme vrijedi potruditi...
Više »

Koja je razlika između džema, pekmeza i marmelade?

Iako je beosjećajna EU birokracija uspjela nametnuti svoje viđenje toga što je džem, pekmez ili marmelada, za većinu hrvatskih građana jedino pravilno je povijesno značenje ovih naziva na način kako se je stoljećima upotrebljavalo na našim prostorima... Više »

Leksikon

Britanski 'ratni' sirup. Sirup od šipka koji se je proizvodio u Velikoj Britaniji za vrijeme Drugog svjetskog rata i spasio zdravlje djece mnogo djece... Više »

Pasja ruža (lat. Rosa canina) najčešće je komercijalno uzgajana i u Hrvatskoj u prirodi najrasprostranjenija vrsta divlje ruže... Više »

Vinska ruža (lat. Rosa rugibinosa) divlja je ruža nešto manje ukusnog šipka, ali omiljena za uzgoj na okućnicama jer listovi ove ruže imaju... Više »