Savjeti za pripremanje zimnice

Nije mi namjera predstaviti se kao velikog gurua za pripremu zimnice. Ali višegodišnje iskustvo, brojne opekline, razbijene staklenke, proliveno ulje po kuhinjskom podu... ponukali su me da napišem i ovaj članak.

Nije mi namjera predstaviti se kao velikog gurua za pripremu zimnice. Ali višegodišnjim iskustvom, prvo kao 'mali od kuhinje' prilikom obiteljskog pripremanja zimnice (čitaj: fizikalac koji donosi vreće povrća iz auta, vadi vrele staklenke iz pećnice i beskonačno dugo miješa ajvar u ogromnom loncu koji pritom šprica na sve strane), a kasnije i kao 'majstor zimnice' u vlastitoj kuhinji stekao sam praktična znanja koja mi daju za pravo da ukratko iznesem nekoliko korisnih savjeta za pripremu za pripremu zimnice. Ne za samu pripremu zimnice, nego baš kako sam gore napisao: za pripremu za pripremu zimnice, jer, priprema posla jednako je važna kao što su dobra volja, dobre namirnice, dobar recept... Ako tome dodamo moje brojne opekline, razbijene staklenke, proliveno ulje po kuhinjskom podu, nebrojeno razočaranje u "baš najboljem receptu moje bake" koji je rezultirao prekiselom, preslanom... ukratko, gotovo nejestivom zimnicom, sakupio sam dovoljno iskustva da vas upozorim na moguće greške. Možete ili ne morate poslušati ove savjete, možda se čine prizemnim, ali uvijek imajte na umu narodnu mudrost: "Ljudi uče na greškama: mudri na tuđim, oni malo manje mudri na vlastitim".

 • Namirnice kupite ranije. Ne prerano da se namirnice ne kvare, ali ne onog dana kad ste naumili pripremati zimnicu jer je to veliki gubitak vremena. Ne samo glavne namirnice, povrće ili voće, nego i sve što se spominje u receptu. Namirnice koje uvijek imate u kući poput soli, papra, lovorovog lista, začina... uvijek imaju tendenciju ponestati baš na dan pripreme zimnice.
 • Radite veću količinu zimnice odjednom radije nego nekoliko dana u manjim serijama. Vidjeti dvije ili tri bočice gotovog ajvara i pun sudoper masnog suđa nakon mukotrpnog rada zna biti vrlo frustrirajuće.
 • Iako su naše mame i bake govorile da su kuhinjske krpe zakon, upijajući papirnati ubrusi velika su blagodat. Ako je moguće kupite profesionalnu verziju u velikim rolama, bolje upijaju i jeftiniji su.
 • S pripremom zimnice krenite dovoljno rano. Ako ćete završavati u gluho doba noći sigurno ćete se zapitati "što mi je ovo trebalo?"
 • Obucite staru odjeću, koliko god pazili sigurno će ostati koja masna mrlja.
 • Osigurajte si dovoljno slobodnog prostora za "manevriranje" (mikrovalku, vašu prekrasnu poličicu sa začinima, držač noževa za koji se sigurno pitate čemu stvarno služi, toster... maknite s radne površine, danas vam neće trebati).
 • Ako imate perilicu posuđa neka bude prazna da možete odmah u nju odlagati iskorišteno posuđe da ne smeta na radnim površinama.
 • Cvijeće i ukrasno bilje privremeno maknite iz kuhinje, bit će vruće, a većina bilja to ne voli.
 • Ručak skuhajte dan ranije, ili jednostavno naručite pizzu. Istovremena priprema zimnice i kuhanje ručka iscrpljujući je posao i oduzima vam dragocjeno vrijeme i radni prostor.
 • Višak ukućana, ukoliko ne računate na njihovu pomoć, pošaljite van, ne treba vam se nitko nepotreban petljati po kuhinji.
 • Ako vam se prijateljica najavi na kavu ljubazno je zamolite da ponese pregaču i odjeću koju joj nije šteta uprljati vrućim uljem, vjerojatno će i sama odgoditi posjet za drugi put.
 • I na kraju, oboružajte se dobrom voljom i strpljenjem. Omiljena radio-stanica, CD s pjesmama vaše najdraže grupe dat će vam elan... nemojte da u kuhinji bude gluha tišina, kod monotonih poslova kao što je guljenje paprike za ajvar i ljutenicu ili višesatno miješanje pekmeza to može biti deprimirajuće.

 

Posljednje, ali ne manje važno
Sigurnost na prvom mjestu


Nećete uživati u plodu svog truda ako se ozlijedite ili razbolite, najveći broj nesreća s trajnim posljedicama događa se baš u vlastitom domu:

 • Kaštete s povrćem, lonce i druge teške predmete podižite "iz koljena", ne savijanjem leđa
 • Krpa za pod neka bude u pripremi negdje u uglu, odmah obrišite masnoću s poda, većina kuhinja ima skliske podne pločice ("ah, kad su mi se baš te sviđale") i ako vam pokapa masnoća lako se možete okliznuti i ozlijediti
 • Priredite dovoljno suhih krpa od prirodne tkanine ili rukavice za prihvaćanje vrućih posuda
 • Ukoliko čistite ljute paprike ili namirnice koje bojaju mudro bi bilo kupiti jednokratne gumene rukavice (napomena: u trgovačkim centrima obično su znatno skuplje nego u ljekarnama, pakiranje je veće ali uvijek ih je dobro imati u kući) 
 • Narodni običaji nalažu da svaka priprema zimnice započinje duplom kavom i čašicom domaće rakije, onako za ohrabrenje. A učili su me da narodne običaje treba čuvati, pa se i ja toga držim. Ali neka ostane na toj jednoj, izbjegavajte konzumiranje alkohola dok radite zimnicu. Alkohol širi krvne žile, podiže temperaturu tijela, usporava reflekse... to u kombinaciji s vrućinom iz pećnice ili lonca može biti pogubno.
 • Nosite odjeću od prirodnih materijala, u slučaju nezgode, vrelo ulje, voda i para teže prodiru kroz nju
 • Gotovo da nema nikoga tko se bar jednom nije opekao pri izradi zimnice. Vrući predmeti, tekućine i para mogu izazvati teške opekotine. Opečeno mjesto odmah, bez odlaganja, ohladite nekoliko minuta pod mlazom hladne vode. Ukoliko nemate pristup hladnoj tekućoj vodi svakako cijelo vrijeme u pripremi neka bude veća posuda s hladnom vodom (i koja kockica leda neće biti na odmet). Mnogi starinski savjeti poput mazanja uljem, slinom i slično mogu samo pogoršati stvar. Ukoliko je opekotina duboka i koža se opečenom mjestu ljušti, znatno mijenja boju ili jako boli svakako potražite savjet liječnika ili ljekarnika.


Izbor iz rubrike:
Gastro

Turovac u bijelom umaku

Turovac se može pripremati na brojne načine, ali ako želite pripremiti brz, jednostavan i lako probavljiv prilog koji se dobro slaže sa svakom vrstom mesa, ili poslužiti lagani bezmesni obrok s malo kalorija onda je turovac u bijelom umaku pravi izbor... Više »

Džem od šljiva

Džem od šljiva je klasik slatke zimnice, nezaobilazni stanovnik hrvatskih smočnica... Bilo da ga volite u bakinim buhtlama ili samo na kruhu u zimsko jutro uz topli čaj, domaći džem od šljiva je nešto oko čije se pripreme vrijedi potruditi...
Više »

Koja je razlika između džema, pekmeza i marmelade?

Iako je beosjećajna EU birokracija uspjela nametnuti svoje viđenje toga što je džem, pekmez ili marmelada, za većinu hrvatskih građana jedino pravilno je povijesno značenje ovih naziva na način kako se je stoljećima upotrebljavalo na našim prostorima... Više »

Leksikon

Džem. U tradicionalnoj upotrebi u hrvatskom jeziku riječ džem označava prerađevinu od voća... Više »

Pekmez. U tradicionalnoj upotrebi u hrvatskom jeziku riječ pekmez označava prerađevinu od voća... Više »

Šipak je plod divljih ruža. Koristi se kao ljekovita biljka i divlje voće... Više »