Džem od šljiva i trnina

Ako ste jednom probali miješani džem od šljiva i trnina sigurno ćete ga poželjeti uvijek imati u smočnici. Nažalost u trgovinama ga obično nemožete kupiti, a i u kućnoj se radinosti rijetko priprema.

 

Razlog zašto se ovaj džem rijetko priprema je jednostavan: šljive i trnine ne dozrijevaju u isto vrijeme, trnine su spremne za berbu tek kad ih ofuri pokoji mraz. Budući da smo veliki obožavatelji ovog delikatesnog džema razradili smo tehniku da ga ipak možemo pripremati svake godine...

Ova stranica privremeno je nedostupna zbog obnavljanja i nadopunjavanja sadržaja.
Molimo vas navratite kasnije.Izbor iz rubrike:
Gastro

Turovac u bijelom umaku

Turovac se može pripremati na brojne načine, ali ako želite pripremiti brz, jednostavan i lako probavljiv prilog koji se dobro slaže sa svakom vrstom mesa, ili poslužiti lagani bezmesni obrok s malo kalorija onda je turovac u bijelom umaku pravi izbor... Više »

Džem od šljiva

Džem od šljiva je klasik slatke zimnice, nezaobilazni stanovnik hrvatskih smočnica... Bilo da ga volite u bakinim buhtlama ili samo na kruhu u zimsko jutro uz topli čaj, domaći džem od šljiva je nešto oko čije se pripreme vrijedi potruditi...
Više »

Koja je razlika između džema, pekmeza i marmelade?

Iako je beosjećajna EU birokracija uspjela nametnuti svoje viđenje toga što je džem, pekmez ili marmelada, za većinu hrvatskih građana jedino pravilno je povijesno značenje ovih naziva na način kako se je stoljećima upotrebljavalo na našim prostorima... Više »

Leksikon

Britanski 'ratni' sirup. Sirup od šipka koji se je proizvodio u Velikoj Britaniji za vrijeme Drugog svjetskog rata i spasio zdravlje djece mnogo djece... Više »

Marmelada. U tradicionalnoj upotrebi u hrvatskom jeziku riječ marmelada označava prerađevinu od voća... Više »

Skovilova ljestvica ili skala - ljestvica kojom se označava ljutina paprike prema sadržaju kapsicaina... Više »