Britanski ratni sirup od šipka

Sirup od šipka spasio je zdravlje djece u Velikoj Britaniji za vrijeme Drugog svjetskog rata. Baš zato donosimo recept koji je prepuručilo tadašnje britansko Ministarstvo hrane. Iako bi u današnje vrijeme mogli možda i promijeniti metodologiju izrade, donosimo baš ovaj recept. I u privatnom životu i u pripremanju članaka za naše stranice uvijek se vodimo idejom očuvanja starih vrijednosti i naslijeđa naših predhodnika. I mi ga pripremamo baš po ovom receptu iz prošlog stoljeća.Starinski recept koji donosimo posebno je popularan postao u Velikoj Britaniji za vrijeme Drugog svjetskog rata. Članak o njegovoj povijesti možete pročitati u našoj rubrici povijest hrane ili klikom na ovaj link.Originalni recept, iz The Hedgerow Harvest (1943) napisan je za 2 funte šipka (0,91 kg). Radi lakšeg snalaženja prenijeli smo ga iz britanskog imeprijalnog u metrički sustav i preračunali na količinu od 1 kg šipka.

  • Zakipite 1,90 litre vode
  • Strojem za mljevenje mesa sameljite 1 kg šipka i odmah, bez odlaganja, usipajte u zaključalu vodu. Pričekajte da ponovno zakipi, maknite s štednjaka i ostavite da stoji 15 minuta.
  • Smjesu prebacite u flanelsku krpu, lanenu krpu ili sirnu maramu, objesite iznad čiste posude i ostavite da kapa. (Napomena: nemojte smjesu staviti da kapa kroz obično cjedilo ili sito, šipak ima brojne dlačice koje će sigurno proći).
    Da budete sigurni da su odstranjene sve oštre dlačice prvu polovinu iskapane tekućine vratite u krpu i pustite da ponovno iskapa.
  • Kada je većina tekućine iskapala kroz tkaninu prebacite gusti ostatak u čistu posudu, prelijte s litrom kipuće vode, dobro promiješajte i ostavite da stoji 10 minuta.
  • Smjesu ponovno stavite u krpu i pustite da iskapa.
  • Da budete sigurno da su odstranjene sve oštre dlačice prvu polovinu iskapane tekućine vratite u krpu i pustite da ponovno iskapa.
  • Iskapani sok stavite u čistu posudu i kuhate na laganoj vatri sve dok ne ukuha na količinu od otprilike 1 litre. Dodajte 620 grama šećera i prokuhajte 5 minuta uz miješanje.
  • Gotovi vrući sirup ulijte u još vruće sterilizirane bočice i čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Otvorenu bočicu čuvajte u hladnjaku i potrošite u roku 2 tjedna.

Važna sigurnosna napomena:
Ne konzumirajte sirovi šipak. On je vrijedna i zdrava namirnica, ali sadrži brojne dlačice koje ako nisu odstranjene mogu izazvati snažnu iritaciju probavnog sustava (jedno od narodnih imena za šipak je svrbiguzica).
Prilikom čišćenja šipka i bilo kakve manipulacije otvorenim plodom korisno je koristiti jednokratne medicinske gumene rukavice. Dlačice mogu iziritirati kožu i izazvati vrlo jak svrbež. Prah svrbljivac koji se koristi za zbijanje neslanih šala proizvodi se od dlačica iz šipka. Nikada prilikom rada sa šipkom rukama ne dodirujte oči ili sluznice.Izbor iz rubrike:
Gastro

Turovac u bijelom umaku

Turovac se može pripremati na brojne načine, ali ako želite pripremiti brz, jednostavan i lako probavljiv prilog koji se dobro slaže sa svakom vrstom mesa, ili poslužiti lagani bezmesni obrok s malo kalorija onda je turovac u bijelom umaku pravi izbor... Više »

Džem od šljiva

Džem od šljiva je klasik slatke zimnice, nezaobilazni stanovnik hrvatskih smočnica... Bilo da ga volite u bakinim buhtlama ili samo na kruhu u zimsko jutro uz topli čaj, domaći džem od šljiva je nešto oko čije se pripreme vrijedi potruditi...
Više »

Koja je razlika između džema, pekmeza i marmelade?

Iako je beosjećajna EU birokracija uspjela nametnuti svoje viđenje toga što je džem, pekmez ili marmelada, za većinu hrvatskih građana jedino pravilno je povijesno značenje ovih naziva na način kako se je stoljećima upotrebljavalo na našim prostorima... Više »

Leksikon

Britanski 'ratni' sirup. Sirup od šipka koji se je proizvodio u Velikoj Britaniji za vrijeme Drugog svjetskog rata i spasio zdravlje djece mnogo djece... Više »

Marmelada. U tradicionalnoj upotrebi u hrvatskom jeziku riječ marmelada označava prerađevinu od voća... Više »

Rosa rugibinosa (lat.) - vinska ruža. Divlja ruža nešto manje ukusnog šipka, ali omiljena za uzgoj na okućnicama jer listovi ove ruže imaju... Više »