Turovac u bijelom umaku

Turovac se može pripremati na brojne načine, ali ako želite pripremiti brz, jednostavan i lako probavljiv prilog koji se dobro slaže sa svakom vrstom mesa, ili poslužiti lagani bezmesni obrok s malo kalorija onda je turovac u bijelom umaku pravi izbor.Namirnice:
- svježi turovac: 4 kom srednje veličine za odraslu osobu ili 2 za dijete
- maslac
- vrhnje za kuhanje
- sol
- začini po želji

Vrijeme pripreme: 25 minuta

Složenost: vrlo jednostavno

Zamjenske namirnice: ako ne možete nabaviti turovac, možete upotrijebiti i španjolski zmijak, okusi su gotovo isti.Čišćenje turovca
Turovac možete očistiti na dva načina:

  • svježi turovac koji ste prethodno oprali kratko prokuhajte u lagano zaslanjenoj vodi (5-10 minuta). Ocijedite vodu, a vanjsku ovojnicu ostružite nožem (ide vrlo lagano).
  • druga varijanta je da ga očistite kao što biste očistili peršun. U tom slučaju odmah nakon guljenja potopite ga u zakiseljenoj vodi (octom ili limunovim sokom) da spriječite promjenu boje. Ocijedite, isperite i kratko prokuhajte u lagano zaslanjenoj vodi.

Preporučam prvu varijantu.
Konzervirani turovac prodaje se već očišćen.


Priprema
Turovac narežite na manje komade i stavite na vrući rastopljeni maslac, posolite i kratko propirjajte. Obično će biti dovoljno 5-10 minuta, ali ako je turovac stariji možda će biti potrebno i nešto dulje. Provjerite ubadanjem vilicom ili kušajte, treba biti mekano, ali da se ne raspada. Izvadite turovac i u preostali maslac dodajte vrhnje za kuhanje. Kratko prokuhajte da se zgusne. Ukoliko je umak prerijedak možete dodati malo gustina ili brašna ali najčešće nije potrebno, turovac ima vrlo malo vode i puno vlaknine. Umak prelijte po turovcu i servirajte kao prilog uz meso, ili kao bezmesno jelo.
Kod pirjanja možete dodati začine po želji, dobro se slaže s vlascem, pogotovo s vlatnim češnjakom (ukoliko dodajete usitnjeni obični češnjak ili češnjak u granulama budide oprezni, obični češnjak vrlo lako može u potpunosti prevladati okus). Možete u umak naribati malo muškatnog orašćića, dodati grubo samljeveni zeleni papar ili gorušicu... Budite kreativni, ali vrlo odmjereni. Turovac ima vrlo delikatan i nježan okus (za koji većina kaže da ima okus po oštrigama, ali ja bih ipak rekao da više liči na nešto između šparoga i artičoka). Previše začina zatomit će njegov specifičan okus.

Vezani članciIzbor iz rubrike:
Gastro

Turovac u bijelom umaku

Turovac se može pripremati na brojne načine, ali ako želite pripremiti brz, jednostavan i lako probavljiv prilog koji se dobro slaže sa svakom vrstom mesa, ili poslužiti lagani bezmesni obrok s malo kalorija onda je turovac u bijelom umaku pravi izbor... Više »

Džem od šljiva

Džem od šljiva je klasik slatke zimnice, nezaobilazni stanovnik hrvatskih smočnica... Bilo da ga volite u bakinim buhtlama ili samo na kruhu u zimsko jutro uz topli čaj, domaći džem od šljiva je nešto oko čije se pripreme vrijedi potruditi...
Više »

Koja je razlika između džema, pekmeza i marmelade?

Iako je beosjećajna EU birokracija uspjela nametnuti svoje viđenje toga što je džem, pekmez ili marmelada, za većinu hrvatskih građana jedino pravilno je povijesno značenje ovih naziva na način kako se je stoljećima upotrebljavalo na našim prostorima... Više »

Leksikon

Britanski 'ratni' sirup. Sirup od šipka koji se je proizvodio u Velikoj Britaniji za vrijeme Drugog svjetskog rata i spasio zdravlje djece mnogo djece... Više »

Marmelada. U tradicionalnoj upotrebi u hrvatskom jeziku riječ marmelada označava prerađevinu od voća... Više »

Šipak je plod divljih ruža. Koristi se kao ljekovita biljka i divlje voće... Više »